Loading...

Ventilirana fasada - rješenje za najbolju izolaciju!

U svijetu arhitekture ventilirane fasade sve su popularnije jer održavaju zdravu unutarnju klimu te minimiziraju utjecaj svih vanjskih faktora

31.05.2023

Ventilirane fasade rješenje je za oblaganje zgrada koje se sastoji od niza slojeva s ventilacijskim otvorima između: vanjska fasada sastoji se od nekoliko slojeva, svaki s posebnom funkcijom i sastavom, ugrađenih na suho pomoću mehaničkih uređaja za ovjes i pričvršćivanje kako bi se stvorio zračni raspor između obloge i temeljnog zida. U usporedbi s konvencionalnim zidovima, ventilirani zidovi jamče bolju toplinsku, higrometrijsku i zvučnu izolaciju.

Ventilirane fasade projektirani su na temelju estetskih i funkcionalnih zahtjeva svake građevine i zadovoljavaju potrebe suvremene arhitekture - osiguravajući prozračnost zidova i štiteći obloge od atmosferskih utjecaja.

Glavne prednosti ventiliranih zidova su:

1/ Zaštita od atmosferskih utjecaja

Ventilirani zid štiti ciglenu konstrukciju od smrzavanja i curenja kišnice te u slučaju posebno jakog vjetra, čime se drastično smanjuju štete i troškovi održavanja.

2/ Toplinska zaštita

Ventilirani sustav omogućuje optimalno korištenje toplinskog kapaciteta zida, čime se poboljšava energetska učinkovitost cijele zgrade. Pravilna toplinska izolacija smanjuje utjecaj vanjskog zračenja te sprječava nastanak toplinskih mostova i plijesni koji mogu dovesti do pucanja i pomicanja dijelova fasade.

3/ Zvučna zaštita

Različiti slojevi koji tvore fasadu izoliraju zgradu od vanjske buke i apsorbiraju je kako bi smanjili smetnje iznutra.

4/ Zdravstvena ispravnost okoliša

Prozračnost i cirkulacija zraka između zida i obloge održavaju optimalne uvjete vlažnosti i temperature čime se smanjuje stvaranje plijesni.

5/ Elegantan izgled

Elegancija i stil pločica također nalaze svoje mjesto u ventiliranim sustavima kako bi ponudili besprijekorne površine s karakteristikama koje ostaju stabilne tijekom vremena. Ovaj sustav se preporučuje kako za novogradnje tako i za renoviranje starih građevina jer je njegov utjecaj na postojeću strukturu vrlo mali.