Loading...

Keramičke i porculanske pločice – saveznici našeg zdravlja

Svijest o važnosti života u zdravom okruženju sve više raste, a potraga za materijalima koji ne sadrže i ne ispuštaju zagađivače sve je intenzivnija, osiguravajući širok izbor estetskih rješenja

15.11.2022
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde

Utječu li domovi i zgrade u kojima živimo na naše zdravlje? Odgovor je da!

Okruženja u kojima provodimo većinu dana u interakciji su s nama kroz zrak, svjetlost i elemente prisutne na površinama. To je često u suprotnosti sa 'zdravim razumom', koji je razvio posebnu osjetljivost na pitanja vezana uz onečišćenje okoliša i zraka, ali je i dalje sklon osjećati se u zatvorenim prostorima sigurnije.

Zdravlje unutarnjih prostora sve je više središnje područje fokusa za dobrobit ljudi i uvelike je određeno građevinskim materijalima i elementima namještaja. Zahvaljujući prednostima koje nude, porculanske i keramičke pločice doprinose zdravlju u zatvorenom prostoru: s obzirom da su neporozne ujedno i sprječavaju nastanak i razmnožavanje bakterija, grinja, gljivica i plijesni.

Koji su neprijatelji vašeg zdravlja kada ste u zatvorenom?

Zatvoreni prostori mogu 'primiti neželjene stanare' kao što su kemijski, fizički i biološki zagađivači. Kemijski zagađivači (npr. VOC, hlapljivi organski spojevi) dolaze iz svakodnevnih proizvoda (dezodoransi, deterdženti, otapala) ali, također, i iz namještaja i građevinskih materijala.
Formaldehid pripada ovoj kategoriji zagađivača i jedan je od najčešćih, često povezan s upotrebom boja i smola, drugi je benzen, koji ima tendenciju da ga apsorbiraju tepisi ili tapete, a tu je i olovo, koje se vrlo često koristi. Zatim, tu je radon, inertni prirodni plin koji se može akumulirati u stijenama i glini te završiti u građevinskim materijalima.
Konačno, biološki zagađivači poput bakterija, klica, gljivica i grinja razmnožavaju se u uvjetima posebne vlažnosti ili loše higijene i često su odgovorni za bolesti dišnog sustava, astmu ili alergije.

Kako se možete obraniti od patogena u zatvorenim prostorima?

Najsigurnije je dizajnirati interijere materijalima koji jamče zdravlje. Keramičke pločice su inertni materijali sa stabilnom strukturom, proizvedeni korištenjem vrlo visokih temperatura tako da ne sadrže niti ispuštaju kemijske zagađivače (VOC), čak ni tijekom ugradnje i postavljanja.
Primjerice, keramičke pločice Atlas Concorde ne koriste nikakva bojila koja sadrže olovo, niti ispuštaju kadmij, još jedan štetan metal, te su stoga potpuno netoksične. Naposljetku, podne i zidne pločice lako se čiste kako bi se izbjeglo širenje plijesni, što omogućuje kontinuiranu, učinkovitu higijenu.

Keramičke pločice: saveznik zdravlja

Odabir keramičkih podnih i zidnih pločica stoga je dragocjena pomoć za zdravlje i okoliš te jamstvo za one koji svakodnevno borave u prostoru. Otporne na vrijeme, atmosferske utjecaje i vatru, pravi štit od štetnih tvari, keramičke pločice omogućuju izgradnju zdravijeg okruženja uz dodatnu prednost jer nude širok izbor boja i dezena!

Posjetite nas u našem ateljeu keramike Stilker Store u Ilici 429a i upoznajte širok asortiman keramičkih i porculanskih pločica vrhunske kvalitete i higijenske sigurnosti!